Perhepäivähoito



Yleistä perhepäivähoidosta Papulassa

Perhepäivähoitoa on sekä kunnallista, että yksityistä. Molemmat ovat kunnan hyväksymää ja valvomaa päivähoitoa alle kouluikäisille lapsille. Perhepäivähoitoryhmässä saa lain mukaan olla neljä(4) kokopäiväistä lasta hoitajan omat alle kouluikäiset lapset mukaan luettuna. Lisäksi ryhmään voi kuulua yksi puolipäiväinen eskarilainen tai koululainen.

Yksityisenä perhepäivähoitajana olen yksityisyrittäjä eli minulla on Y-tunnus (2696998-7) ja kuulun ennakkoperintärekisteriin. Hoidan itse veroni, sosiaalikuluni ja eläkevakuutukseni.

Minulla on työssäni vaitiolovelvollisuus ja olen sellaisen allekirjoittanut Tampereen kaupungin ohjaajan valvovan silmän alla. Ja vaikka kirjoitan blogia, niin en tule siellä kirjoittamaan mitään mistä lapsen voisi tunnistaa enkä laita heistä tunnistettavia kuvia. Lasten kuvaamiseen pyydetään kirjallinen lupa hoitosopimuksessa.

Hoitosopimus tehdään AINA kirjallisesti kahtena kappaleena. Toinen kappale tulee minulle, toinen vanhemmille. Hoitosopimuksessa tulee ilmi kaikki lapsen hoitoon liittyvä kuten hoitoajat, poissaolot, hakijat, lomat jne. Siinä sovitaan myös hoitomaksusta, sen maksupäivästä ja summasta.

Hoitosopimus tehdään rauhassa, ajan kanssa ennen hoidon alkamista lapsen vanhempien kanssa.

Hoitomaksu

Hoitomaksu saattaa tuntua ensinäkemältä suurelta summalta. Siihen voi kuitenkin hakea tukia Kelalta ( yksityisen hoidon tuki ja tulosidonnainen hoitolisä ) sekä Tampereen kapunki maksaa kuntalisää. Vanhempien maksuosuus on siis huomattavasti pienempi (edellyttäen, että tuet haetaan ja hyväksytään) kuin mitä itse hoitomaksu antaa ymmärtää.

Hoitomaksu on siis hoitajan työtuloa sekä korvausta hoitokuluista, jotka ovat korvaus lapsen ravinnosta, huoneiston käytöstä, vedestä, sähköstä, lämmöstä, askartelu- ja leikkivälineistä, hoitoon liittyvistä puheluista sekä muista vastaavista kuluista. 

Hoitoaika

Perhepäivähoito Papulassa hoito tapahtuu päivähoitona klo 07.00 - 16.30 välisenä aikana. Muista hoitoajoista voi tiedustella. Aina on varaa neuvotella. 

Suositus hoitoajalle on max. 9h/pv ja/tai 40h/vk /lapsi.

Hoitoaika laitetaan ylös hoitosopimuksiin ja hoitoajoista tulee pitää kiinni. 

Lapsen sairastuessa

Sairas lapsi ei kuulu päivähoitoon, ei edes perhepäivähoitoon.

Lapsilla usein räkä valuu eikä pieni flunssa ketään säikäytä. Mutta siinä vaiheessa, jos lapsi ei jaksa ulkoilla, leikkiä tai osallistua toimintaan ylipäätään, on hänen hyvä jäädä kotiin lepäämään. Sairaudesta toipumiselle on myös syytä antaa aikansa, odota yksi kuumeeton/oireeton päivä ennen hoitoon tuomista. Näin estetään myös sairaskierteet.

Lapsen sairastuessa hoitopäivän aikana, otetaan yhteys vanhempaan välittömästi. Hoitaja ei ole velvollinen viemään lasta lääkäriin sairastumisen sattuessa hoidon aikana.

Varahoito

Varahoidon järjestäminen kuuluu kaikissa tapauksissa vanhemmille. Hoitaja ei ole korvausvelvollinen mahdollisista kustannuksista, joita varahoito voi tuoda.

Lastenhoitajia voi tiedustella mm. Mannerheimin lastensuojeluliitolta, kun tarve hoitajalle on tilapäinen. Voit lukea asiasta enemmän täältä.

Loma-ajat 2016-2017

Syysloma: 19. – 21.10.2016
Joululoma: 22. – 23.12.2016
Talviloma: 10.–13.4.2017
Kesäloma: 1. – 31.7.2017

Päivärytmi

Päivärytmimme on joustava, emmekä missään nimessä elä minuuttiaikataulun mukaan. Jos ulkona on leikki täysin kesken kun syömään pitäisi lähteä, niin voimme hyvin odottaa vielä hetken. Toki rutiinit ja jonkinlainen päivärytmi on tärkeää lapsille.

Aikaisin saapuvat lapset saavat torkahtaa vielä ennen aamupalaa, jos siltä tuntuu. Aamiainen syödään yhdessä, mutta mattimyöhäiset saattavat joutua syömään yksin. Syömme aamiaisen rauhassa ja voimme samalla keskustella päivän tapahtumista; onko tiedossa erityistä menoa, askartelua, leipomista tms.

Aamiaisen jälkeen tiedossa on leikkiä/askartelua/laulua tai loruja tai satuja/saperea/mahdollisuuksien mukaan jumppaa ja/tai ulkoilua. Pyrimme ulkoilemaan päivittäin! Toivonkin, että lapselta löytyy hyvät ulkoiluvarusteet. Ulkoilemme joko ”kotipihassa”, läheisissä puistoissa tai teemme retkiä (metsä, kirjasto, urheilukenttä jne.). Välillä saatamme käydä ihan vain kävelyllä tutkimassa Hervantaa.

Lounas syödään ennen päivälepoa. Päivälevolla ei ole pakko nukkua, mutta kaikilla on oikeus levähtää. Päivälevolla luetaan satu ja/tai kuunnellaan unimusiikkia. Jos lapsella on ehdoton nukkumiskielto, niin pienen rauhoittumisen jälkeen voi nousta tekemään hiljaisia hommia.

Päivälevon jälkeen on välipalan aika. Syötyämme, jos säät vain sallivat, pyrimme lähtemään reippaasti ulos. Jos lapset ehdottomasti haluavat leikkiä. niin voimme pienen leikkihetken järjestää.

Kotiin lähdetään AINA käsiheipan kautta. Näin päätetään mukava yhteinen päivä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti