Ruokailut

Ruokailu


Kun lapsi on kokopäiväisesti hoidossa, hänelle kuuluu kolme ateriaa hoitomaksuun;
klo 08 aamiainen, klo 11.15 lounas ja klo14.15 välipala. Jos lapsi joutuu olemaan poikkeuksellisesti hoidossa pidempään, on tarjolla päivällinen klo17.00-17.30.

Itselläni on ollut periaate, että lapsi päättä itse mitä lautaseltaan syö ja paljonko syö, mutta aikuinen päättää mitä lautaselle tulee tarjolle. Lisäksi kaikkea tulee maistaa, edes sen yhden kerran. Tästä asiasta voidaan toki keskustella, jos teistä vanhemmista tuntuu, ettei tämä periaate sovi teidän lapsenne kanssa. Väkisin en ala syöttämään.

Pidän tärkeänä sitä, ettei lapsille tarjota epämääräisen näköistä mössöä, koska en sellaista itsekkään haluaisi syödä. Tärkeää on myös se, että lapset pääsevät välillä mukaan ruuanlaittoon. Näin he pääsevät näkemään, koittamaan, haistamaan ja maistamaan erilaisia raaka-aineita sekä kokemaan syömiään ruokia eri valmistusvaiheissa. Lapselle on hieno kokemus nähdä esim. mistä perunamuusi tulee. (=Sapere)

Pyrin valmistamaan ruuat aina mahdollisimman pitkälle itse, ilman eineksiä. Esimerkkinä eines ruuasta, mitä saatan käyttää, on monien lapsien lemppari eli kalapuikot ja -pullat.

AAMUPALA: Puuro/murot/sämpylä, hedelmä, maito
LOUNAS: Lämmin ruoka, salaatti/vihanneksia/juureksia, maito
VÄLIPALA: Leipää/muroja/rahkaa/jugurttia/lettuja/pannaria/puuroja/kiisseliä/hedelmiä yms., maito

Jos aterian jälkeen vielä haluaa leipää, niin tottakai sitä saa, mutta leivällä ei mahaa täytetä. :) Vanhempien toiveen mukaan ruokajuomana voidaan käyttää vettä.

Käytössä on kevyt maito, pastat ja makaroni ovat täysjyväversioita, murot sokeroimattomia ja  jugurtti mahdollisimman vähäsokerista.

Lisäksi, jos lapsi käyttää tuotteita, jotka eivät kuulu hoitopaikan ruokalistaan esim. erikoispuurot, -maidot, äidinmaidonkorvike jne. voivat vanhemmat omakustanteisesti niitä hoitoon tuoda. Erikoisruokavalioihin kuten maidoton, gluteeniton, lihaton jne. vaaditaan lääkärinlausunto.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti