keskiviikko 11. marraskuuta 2015

Sapere #1 : Rieskat

Vettä satoi sen verran kun piti lähteä ulkoilemaan, että päätimme päällämme myllertävien flunssien vuoksi jäädä sisälle leipomaan. Henkilökohtaisesti en pidä tätä yhtään huonona vaihtoehtona. Olen kova Sapere-menetelmän kannattaja ja aijonkin ottaa Saperen tiiviisti mukaan työhöni. Hoitolasten iät huomioonottaen tietenkin. 

Entä mitä on Sapere? Näin kertoo sivusto peda.net


Sapere on ruokakasvatusmenetelmä
Sapere on ruokakasvatusmenetelmä, jossa lapset tutustuvat ruokamaailmaan aistiensa välityksellä. Saperessa lapset oppivat aistimalla, tutkimalla, kokeilemalla, ihmettelemällä ja leikkimällä. Menetelmä perustuu aistikokemuksiin, joiden kautta lapsi oppii uusia asioita ruokamaailmasta: elintarvikkeista, ruuasta, ruuan alkuperästä ja sen valmistuksesta. Menetelmän keinoja voivat hyödyntää sekä vanhemmat että ammattikasvattajat ja ravitsemusalan ammattilaiset.

Sapere-toiminnan kulmakiviä ovat:
- 'ruokailo' on paras matkalippu ruokamaailmaan
- ruokiin kannattaa tutustua kaikkien aistien avulla
- leikki, tutkiminen ja uteliaisuus ovat lapsen tapa oppia ruoasta
- mitä enemmän lapsi osallistuu ruokien tekemiseen, sitä enemmän hän innostuu
- pakottamalla lasta syömään tai maistamaan emme luo 'ruokailoa' vaan sammutamme sen



Isommat pojat kaatoivat hienosti ainekset kulhoon ja pienin sekoitti (sekoitti = pyöritti kauhaa kulhossa ja sen jälkeen katsoi kuinka taikina valui hienosti kauhasta lattialle).

Koti-Papu söi varmaan puoli desiä pelkkiä jauhoja ja Iso-Papu oli ihmeissään ja kummissaan kananmunasta. Kananmunaa tökittiin vähän sormellakin ja ilmeestä näki hyvin, että sen koostumus hieman inhotti. Ja mikä hymy tuli kasvoille kun keltuainen hajosi ja levisi taikinaan.

Kaikki osallistui myös jälkien siivoamiseen. 
Paistoin rieskat sillä välin kun lapset nukkuivat päiväunia. Näin saimme välipalalle ihanan tuoreita rieskoja, jotka maistuivat todella hyvin niin lapsille kuin meidän perheen aikuisillekin.

Teimme rieskat seuraavalla ohjeella:

2 dl kaurapuuroa
1 dl Arla kevytmaitoa
1 rkl Arla Meijerivoita sulatettuna
1 kananmuna
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1⁄2 tl suolaa

250 astetta ja noin 15min

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti